Vepřové maso

VEPŘOVÉ MEDAILONKY Z PANENKY

Ingredience:

8-12 vepřových medailonků, sůl, pepř, 1 lžíce oleje, 40 g másla, 1 cibule, 50 g hrubě nasekaných vlašských ořechů, 6 lžic medu, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, chilli podle chuti

Postup přípravy:

Z vepřové panenky napříč nakrájíme malé plátky (medailonky) silné 3-4 cm. Medailonky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Opečeme je z obou stran na olejem potřené pánvi a upečené dáme stranou. Do pánve přidáme máslo. Když se máslo rozpustí, vsypeme jemně nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Vmícháme ořechy, med, citronovou šťávu, petrželku a případně chilli. Vrátíme do pánve medailonky a vše společně krátce prohřejeme. Příloha: rýže, kuskus


ČESNEKOVÉ KAPSY

Ingredience:

4 plátky vepřového masa, česnek, majoránka, anglická slanina, Hermelín nebo Niva, sůl, pepř, cibule, olej

Postup přípravy:

Plátky masa rozklepeme, osolíme, opepříme a po jedné straně bohatě potřeme rozetřeným česnekem a posypeme majoránkou. Do slaniny zabalíme Hermelín nebo Nivu a dáme doprostřed plátku. Plátek přehneme a sklepneme nebo propíchneme párátkem tak, aby se nerozevřel, dáme na rozpálený olej a opékáme z obou stran dozlatova. Poté vyjmeme kapsy z pánve a dáme na talíř.

Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli a necháme chvilku orestovat. Pak přidáme kapsy, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Šťávu můžeme dochutit solí, sojovou omáčkou atd. Podáváme s bramborami nebo rýží.


VEPŘOVÁ KRKOVIČKA SE SLANINOU

Ingredience:

Plátky krkovice podle počtu strávníků, na každou krkovici jedna menší cibule, dionská, nebo jiná ostřejší hořčice, plátky anglické, na každý kousek aspoň 3 plátky, sůl, pepř.

Postup přípravy:

Krkovici nenaklepáváme, osolíme, opepříme a hodně z obou stran potřeme hořčicí. Na každý plátek dáme jednu menší, na kolečka nakrájenou cibuli a plátky anglické, může být i uzený bůček, nebo Váhalova slanina. Pevně zabalíme do alobalu, aby nám nevytékala šťáva a dusíme v něm asi 45-50 minut, pak alobal otevřeme a ještě chvíli pečeme buď horkým vzduchem, nebo grilem, aby maso dostalo řůžovou barvu. Podáváme s opečenými bramborami nebo s chlebem.