Moučníky

JABLEČNÝ KOLÁČ S PŘÍCHUTÍ BORŮVEK (Tarte Tatin)

Ingredience:

1 balení listového těsta, 4-6 jablek, 1 sklenice borůvek, 2 lžíce cukru, celá skořice, máslo

Postup přípravy:

Na másle podusíme borůvky, poté je rozmačkáme. V teflonové formě na koláč ohřejeme máslo s cukrem a špetkou nastrouhané skořice, a jakmile vznikne karamel, naskládáme na něj čtvrtky oloupaných jablek. Chvilku podusíme a přidáme džem z borůvek. Koláč přikryjeme rozváleným listovým těstem, propícháme vidličkou, aby se těsto nezvedlo a pečeme v předehřáté troubě na 180° 20 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout a poté ho vyklopíme z formy.

Místo borůvek lze použít jakékoliv ovoce dle vaší chuti. Originální recept je z příchutí fíků.

Tarte tatin s příchutí borůvek


OVOCNÝ KOLÁČ S ŽELATINOU

Ingredience:

5 vajec, 180g cukr krystal, 150g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 šlehačka, 1 ztužovač šlehačky (smetafix),  2 zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, ovoce (jahody, broskve…) 2 sáčky dortové želatiny

Postup přípravy:

Vejce s cukrem ušleháme, poté vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na vystříkaný plech EASY COOK. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi 15 – 20 minut. Na polevu si ušleháme šlehačku se ztužovačem, přidáme zakysané smetany a vanilkový cukr. Po upečení necháme schládnout a rovnoměrně potřeme polevu po celé ploše. Na polevu naskládáme ovoce dle chuti a fantazie. Uvaříme si dortovou želatinu dle návodu. Poté polijeme ovoce a dáme vychladnout do lednice.


OLEJOVÁ BÁBOVKA

Ingredience:

200g cukru, 250g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, kakao, 4 vejce, 250ml oleje, 250ml vody nebo mléka, na vymazání formy jeden s našich olejů ve spreji.

Postup přípravy:

Všechny ingredience dáme do mísy a řádně vyšleháme. Formu vystříkáme slunečnicovým olejem a nalijeme asi  1/2  těsta. Do zbylého těsta přimícháme kakao a přidáme do formy.V předehřáté troubě pečeme na 170 stupňů  přibližně 30-40 minut. Díky Easy cooku se bábovka krásně vyklopí a nepřichytí.