Ingredience: (cca 4 porce)
750 g mrkve, 250 g salátu polníčku nebo hlávkového salátu, 9 g plátků bílé želatiny (6 plátků), 2 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 2 lžíce sójového oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 1/4 l čiré polévky z kostky, 1 ks menší cibule, čerstvě namletý bílý pepř, šťáva z 1 ks citrónu, voda, sůl
Postup přípravy:
1. Sezamová semínka opražíme na suché pánvi do zlatohněda, smícháme je s olejem a zatím dáme stranou 2. Želatinu namočíme do studené vody, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno 3. Očistíme a omyjeme mrkev, 4 ks malé mrkvičky i s kouskem natě si necháme na ozdobení, dalších 500 g mrkve nakrájíme na plátky, další 2 až 3 ks ponecháme v celku 4. Na dobře rozehřátém oleji v hrnci osmažíme cibuli, až zesklovatí, přidáme na plátky nakrájenou mrkev, krátce ji orestujeme a pak podlijeme polévkou, přidáme 2 až 3 ks celé mrkve a obojí dusíme 10-15 minut pod poklicí 5. Mrkve v celku vytáhneme a zbytek v polévce rozšleháme, tyčovým ponorným mixérem, na pyré. 6.Vymačkanou želatinu rozpustíme v horké mrkvové kaši, osolíme a okořeníme pepřem 7.Podlouhlou formu o obsahu 3/4 l naplníme do poloviny mrkvovou kaší a dáme na 30 minut do ledničky ztuhnout. 8. V této fázi do středu aspiku položíme celé mrkve, pokryjeme je zbytkem pyré a necháme v lednici zhruba 5-6 hodin tuhnout. 9. Očištěný a opraný salát na ozdobu necháme okapat. 10. Zálivku si připravíme smícháním citronové šťávy a sójové omáčky, kterou ještě osolíme a okořeníme pepřem, nakonec zašleháme olej smíchaný se sezamovými semínky. 11. Formu ponoříme krátce do teplé vody a vyklopíme, aspik nakrájíme na plátky. 12. Plátky aspiku servírujeme ozdobené salátem a polité sezamovou zálivkou.